KAŞINHANI
Konya Kaşınhanı'nda üretilen havuçların bölgemizin iklim yapısı ve toprak özelliklerine bağlı olarak renk, aroma ve lezzet açısından daha kalitelidir.
Bölgemizde üretilen havuçlar, başta Romanya, ve Bulgaristan olmak üzere İtalya, Sırbistan, Gürcistan, Kazakistan, Moldovya, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.Konya'nın Ereğli ilçesi ve Kaşınhanı bölgesinde, Ankara Beypazarı ve Hatay Kırıkhanda havuç üretimi yapılıyor.
Türkiye’nin havuç üretiminin %60’nı karşılayan Kaşınhanı yaklaşık 30 bin hektar arazi ekiliyor. Kaşınhanın 'da yaklaşık 350 bin ton havuç hasad ediliyor. Havuç tarımı bölgemizde yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Havuç Diyarı olan Kaşınhanı 1939 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımızın yerleştirilmeleriyle kurulmuş olup ilk yapılaşma olan TCDD İstasyon binasının etrafına devletimizin 20 hanelik konutlar yaptırmasıyla köy sıfatını almıştır. 1939 yılında gelen soydaşlarımızın nüfus sayısı 100 civarında olduğu ancak ilk resmi nüfus sayımı 1955 yılında sayıldığında Bozkır, Hadim ilçelerinden gelen vatandaşların yerleşmesiyle 723 kişi olmuştur. Bozkır Hadim ilçelerinin muhtelif köylerinden gelen halk arasında dağlı diye adlandırılan insanların gelmesiyle göçmen vatandaşlarımızın da katılımıyla onların azimle çalışmaları sonucunda farklı tarım dalları ile uğraşıp sulu tarım yapılmaya başlanmış olup hububat ve pancarın haricinde bilinmeyen veya alışık olmadıkları tarım ürünlerini yerini patates, fasulye, kavun, karpuz, üzüm bağı ve meyve ağaçları yetiştirmeye başlamıştır.
Kasabamız tarım ve hayvancılığa coğrafi yapısı ile elverişli olup kasabamızın ortasından geçen kasabamızı yeni ve istasyon mahallesi diye ikiye ayıran TCDD ve Karaman Adana Mersin Karayolu olduğundan ulaşım sorunu olmadığından kendi memleketinden göç etmeyi planlayan ailelerin tercihi olmuş ve hızla göç almaya başlamıştır.
Günümüzde ülkemizin en fazla en kaliteli havucunu yetiştirerek başlıkta da belirtildiği gibi HAVUÇ DİYARI olarak adından bahsettirmiştir. Kasabada ülkemizde üretilen havucun %60'ını üretmesine rağmen herkes kendi işinde olduğundan maalesef örgütlenmeyi başaramamış olup Panko Birliğe üyeliklerinin dışında kasabanın gelir kaynağının %95'i tarım olmasına rağmen tek bir tarımla ilgili kooperatif, dernek, birlik kurulamamıştır.
kültürel sosyal medya sayfaları
İlçemiz